Armenia

http://peter-armenia.blogspot.com
Ahojte a vitajte na mojom blogu venovanom zážitkom z mojej stáže v Arménsku prostredníctvom študentskej organizácie AIESEC.

piatok, marca 16, 2007

O dvadsiatom vikende


11. 3. 2007
Nedela

Kedze Yuan je tu “novy”, AIESECari mu museli ukazat sv. Echmiadzin, centrum Armenskej cirkvi. Mna tam zaviedli hned na druhy den, on sa tam dostal po 3 tyzdnoch. Uz som tam sice bol dva krat, a raz dokonca aj snezilo, ale siel som znovu, pretoze po ceste sme sa mali zastavit pozriet ruiny katedraly Zvartnots.

Bola to kedysi najvacsia Armenska stavba a stala na zapad od Jerevanu v dedinke Zvartnots, kde dnes po zemetraseni najdete uz iba zrucaniny obrovskej rotundy. Podla tejto rotundy boli o tri storocia neskor vybudovane zname armenske chramy v Ani, ktore dnes lezia na tureckom uzemi.

Katedralu Zvartnots (Katedrala Anjelov) dal postavit v 7. stor. katolikos Nerses III. na tradicnom mieste, kde sa stretli kral Trdat a Sv. Gregor, osvieteny, pocas udalosti, ktore viedli k prijatiu krestanstva v roku 301. Katedrala je zasvatena anjelom, ktori zostupili na zem spolu s Kristom a zjavili sa Sv. Gregorovi v jeho predstave.

Stala na (dodnes zachovanom) schodovitom podstavci a mala tvar okruhlej trojstupnovej rotundy. Katedralu zvnutra zdobili arkady, stlpy (dodnes zachovane a tvoria tu najzaujimavejsiu cast ruin), ktore nemali podporny ucel, ale iba dekoracny, dalej tu boli reliefy, susosia, mozaiky a fresky.

Katedrala bola uplne znicena v 10. stor. mohutnym zemetrasenim alebo najazdom Arabov (podla miestnej informacnej tabule) a nebola odkryta az do r. 1901 - 1907, ked prebiehali vykopavky a odkryvanie ruin. Dnes patri do svetoveho dedicstva UNESCO.

Teraz ked tu niekto pride, uz zdialky z pristupovej cesty vidi ruiny – hlavne stlpy s dekorovanymi hlavicami, nad ktorymi sa tyci mohutny Ararat. Z dialky je jednoducho obrovsky, a cim sa priblizujete, akoby sa Ararat zmensoval az nakoniec ho vidno len pomedzi stlpy. Je to uzasny pohlad. Ale ked tu stala katedrala, tak ta presne zaclanala Ararat.

Navstevnici, po zaplateni symbolickeho vstupneho, tu najdu zakladny okruhly schodovity podstavec, vnutorne stlpy s dekorovanymi hlavicami, casti klenby a steny a fragmenty reliefov. Ale ten pohlad stoji za to, hlavne ked je jasna obloha, co je asi pocas celeho leta.

Fotky Zvartnots

Menovky: ,