Armenia

http://peter-armenia.blogspot.com
Ahojte a vitajte na mojom blogu venovanom zážitkom z mojej stáže v Arménsku prostredníctvom študentskej organizácie AIESEC.

streda, marca 07, 2007

Tour de Yerevan 2/4

3. 3. 2007

Juho – severna trasa.
K tomuto textu odporucam si otvorit fotky v druhom okne, alebo v novom tabe.

1. Narodna katedrala
2. Ruske kino
3. „Wall Street“
4. Firdusov trh
5. Vladne budovy
6. Republic Square - Namestie Republiky
7. Severna avenue
8. Babajanova socha
9. Labutie jazierko
10. Freedom Square - Namestie Slobody
11. Opera
12. Khachadourian
13. French Square - Francuzske namestie
14. Tamanyanova socha
15. Kocharovo muzeum
16. Cascades - Kaskada
17. Monument
18. Victory park - Park vitazstva
19. Mother Armenia - Matka Armenska


1. Narodna katedrala
Presnejsie Katedrala Sv. Gregora, osvieteneho. Je to najvacsi a zaroven najnovsi kostol v Jerevane. Dokoncili ho asi pred 3 – 4 rokmi. Je tak obrovska, ze som ju z vnutra ani nevedel odfotit tak, aby som zachytil celu tu mohutnost. Na to by som potreboval siroko-uhly objektiv. A ked som tam bol, tak tam prave prebiehala svadba. Zvlastne vsak bolo, ze bolo zucastnenych len zopar ludi. Mala svadba v najvacsom kostole. Podla mna to boli nejaki „VIP“ ludia, ked sa im podarilo zarezervovat prave tuto katedralu. To je nieco ako Kosicky Dom sv. Alzbety. Dokonca ani len nevysli von cez hlavny vchod, ale cez bocny. Nechapem.
Na vylety mam cas len cez vikendy, takze jasne, ze ked som vosiel do hociktoreho kostola (len tak si ho pozriet), tak tam prave prebiehala nejaka svadba. Cize som mal tu cest vidiet asi 3 cele svadby. No ziadna z nich netrvala dlhsie ako 15 minut. A ked novomanzelia vychadzali von, tak uz bol pripraveny novy par. Ako na beziacom pase:-). Obcas aj na Slovensku to tak byva. Ale o Armenskej svadbe napisem niekedy inokedy. Dufam. Pretoze ma prezidentka AIESEC Armensko pozvala k nim, ze mi ukaze kazetu s ich svadbou.

2. Ruske kino
Nachadza sa oproti tejto katedrale, hned cez cestu. Tiez je tu podchod a stanica metra Zoravar Andravik (to meno len tak pre zaujimavost). Neviem, ci to kino este funguje, ale asi uz nie.

3. „Wall Street“
Perfektny nazov..., ale zial sa v nicom nepodoba na svoj original. Prezyvaju ju tak len kvoli tomu, ze je (alebo aspon bolo) vela bank a zmenarni.

4. Firdusov trh
Velmi uzucka ulicka, priama odbocka z predchadzajucej ulice. Netusim aka je dlha, ani co tam predavaju (najskor asi tak vsetko...), lebo zakazdym ked som tade prechadzal, bola absolutne preplnena ludmi, ze sa tam nedalo ani riadne pohybovat. A mne sa do tej tlacenky nechcelo. Mam len fotku jej zaciatku, a uz aj tam je plnka, ze sa tade treba normalne predierat.

5. Vladne budovy
Tak tie su tu vsade okolo Republic Square, spolu s jednym hotelom a galeriou. Takze po poradi: Marriott hotel Armenia (najznamejsi a zrejme aj najdrahsi v Jerevane), Ministerstvo zahranicnych veci, Narodna galeria s fontanou, na pravo od nej Urad vlady Armenskej republiky, Ministerstvo dopravy a komunikacii, ktore zdiela budovu s jednou Armenskou bankou.

6. Republic Square
Vsetky „vyhliadkove“ trasy pravdaze zacinaju, alebo prechadzaju cez toto namestie. Uz nic viac o nom neviem napisat, ale nasiel som jednu super fotku, ktoru urobili zrejme z helikoptery. Zachytava cele namestie aj s okolitymi budovami.

7. Severna avenue
Z namestia prechadzam na ulicu Abovian, z ktorej bude odbocka dolava na Severnu avenue. Ta sa vsak este len buduje. Cele je to oplotene a neda sa tade prejst, tak som musel pouzit vedlajsie male ulicky. Na fotkach vidno, ako tam demoluju staru architekturu a tahaju do vysky nove budovy. Tu sa na jednom mieste spaja „nove“, „stare“ a „nedokoncene“. Z celych dvoch blokov su uplne hotove len 2 budovy na jej konci, kde sa tato avenue napaja na park s jazierkom a za nim uz Opera, dalsie namestie a Kaskada.

8. Babajanova socha
Tu je slubena socha tohto armenskeho skladatela.

9. Labutie jazierko
A tiez fotka jazierka. Este pred dvoma tyzdnami sa tam dalo korculovat. Jar prisla nenormalne rychlo. Takmer z jedneho dna na druhy sa oteplilo z nuly na + 7 stupnov C (v nedelu dokonca +10). V tento den som mal len tricko s kratkymi rukavmi a rozzipsovanu bundu. Ale pripajam aj fotku z decembra, ked toto miesto bolo klzisko. Teraz sa ten lad topi a zacina konecne prsat.

10. Freedom Square - Namestie Slobody 11. Opera
V podstate polovicu tohto namestia obsadzuje budova Opery, ktora je najdolezitejsim orientacnym bodom v celom meste. Ked niekto povie „stretneme sa pred Operou“, tak sa tam urcite stretnete a nikto nebude bludit a hladat sa navzajom. Alebo „zideme sa medzi sochami“ znamena prave Namestie Slobody, za budovou Opery, kde sa nachadzaju dve sochy spisovatelov. Namestie je sice velke, v lete plne ludi a neznamena to ziadne konkretne miesto. Ale ludia sa tu aj tak vedia najst a stretnut.

12. Khachadourian
Aram Chačatorian – socha celosvetovo slavneho aremenskeho skladatela. Rovno pred vchodom do Opery.

13. French Square - Francuzske namestie
Namestie podla mna je velky platz, kde maju vozidla obmedzeny pristup. Ale toto je toho pravy opak. Cele namestie je obrovska krizovatka v strede s malym kruhovym objazdom. Tu sa zbiehaju (alebo odtialto vychadzaju – uhol pohladu) 4 hlavne tepny jerevanskej cestnej dopravy. Ked sa chce niekto dostat z jedneho konca mesta na druhy, obycajne prechadza tymto namestim, tak isto aj ked sa chcete dostat z centra do dvoch hlavnych sidlisk severne od centra.

14. Tamanyanova socha
Socha toho pana, co navrhol strukturu celeho centra – „downtown“. Kedze skoro cele mesto bolo zruinovane mohutnym zemetrasenim v roku 1988, museli ho nanovo vybudovat. Je tu vytesany do kamena aj podorys jeho planu.

15. Kocharovo muzeum
To som sice nenasiel, ale na tom mieste (alebo v tomto malom okoli) je niekolko malych galerii.

16. Cascades – Kaskada
Tvori ju teraz este len 5 stupnov. Schody su sice hotove az po vrch 5. stupna, ale peso sa da vyjst len po prvych styroch. Dalej su navstevnici odklanani tabulou (pravdaze len po armensky), ale aj dvoma ochrankarmi na vedlajsie provizorne schodiste, pretoze na vrchu 5. stupna sa vo velkom pracuje. Same bagre, buldozery a podobne, upravuju teren, robia asi aj parkovisko a prijazdovu cestu. A nad 5. stupnom je uz hotova kamenna vysuta terasa – na fotke uplne hore, siva „doska“. A tam sa nachadza „Monument“.

Vlastne na kazdom stupni su dvaja ochrankari. Neviem co tam robia, musi to byt asi najnudnejsia praca v Jerevane. Na fotke, na lavo vidno tunel – vchod hned vedla schodov. Dnuka su toalety a eskalatory. Ten, kto sa chce dostat uplne hore, sa nemusi vobec namahat, pohyblive schody ho vynesu uplne hore. Vlastne teraz este len na 4. stupen. Potom uz treba ist peso. Eskalatory su ale dost pomale, a tak ten, kto ma dost sil sa po vlastnych moze dostat hore aj rychlejsie. A smerom dole je to bez debaty rychlejsie po vlastnych. No, ale kto by sa uz tuto ponahlal. Sem si chodia ludia oddychnut a pokochat sa nadhernym vyhladom. Ja som bol asi jediny, co tu mal naponahlo (ale len cestou naspat).

A okrem toho je toto velmi vyhladavane miesto mladych ludi, ktori chcu mat kusok miesta a casu len pre seba. Schody su len to biele, a to zelene po oboch okrajoch, to su stupnovite kvetinove zahony. Tu, ked dvaja chcu mat pokoj, si sadnu, je tu krasny vyhlad, nikto ich nerusi, su kazdemu na ociach a pritom v anonymite.
Ked sa to dokonci, v jednotlivych stupnoch budu rozne galerie a muzea. Po oboch stranach sa nachadzaju luxusne vily a ked to konecne dokoncia, tak budu este musiet skraslit prechod z obytnej casti az po Kaskadu, aby to aj nejak esteticky vyzeralo.

17. Monument
Neviem sice, co znamena, ale je to vysoky kamenny stlp so svorcovym podorysom a na jeho vrchu je zlaty list.

18. Victory park - Park vitazstva
Kusok od Monumentu, cez cestu sa nachadza velky park. Kedze je to na kopci a vyhlad na mesto nezaclanaju ziadne stromy, aj tu sa prechadzaju mlade pariky. Su tu rozne chodnicky a je tu tiez celkom schopny lunapark, ktory teraz funguje asi tak na 60%. Je tu vsetko, co sa da od „priemerneho“ lunaparku ocakavat, cize ziadne najmodernejsie atrakcie ako obrovska husenkova draha, alebo atrakcie s pretazenim niekolko G. Ale za to niekolko mensich husenkovych drah, centrifuga, auticka, co do seba narazaju, velke ruske kolo a este tie klasicke veci pre najmensie deti, ktore zvyknu mame na Slovensku na roznych slavnostiach alebo trhoch.

19. Mother Armenia - Matka Armenska
Na druhom konci sa nachadza dalsi vyznamny monument, ktory sa tyci nad celym Jerevanom (ako socha Krista v Buenos Aires). Tuto vsak je to Matka Armenska – v originali Majr’ Hayastan. To „r“ sa cita tak neuplno, ako po anglicky. Je zaujimave, ze „mierumilovna“ Matka Armenska drzi v ruke mec. V jej podstavci sa nachadza Vojenske muzeum, ktore vsak bolo zatvorene. Preto sa okolo tohto monumentu nachadzaju tanky, dela, aj vojenske lietadlo. A kedze je to hned vedla lunaparku, detiska tu pobehuju okolo tejto starej vojenskej techniky, lezu po nej hore-dole a rodicia ich potom fotia mobilmi ako stoja na lietadle alebo na tankoch. Sranda.

Pikoska na zaver
Po takmer 3-hodinovom fotovylete som sa vracal naspat cez lunapark, ked ma oslovil nejaky chalan. Hned ako zistil, ze som cudzinec, privolal vsetkych svojich kamaratov a kamaratky. Tak sa okolo mna zhrklo asi 15 detureniec a stal som sa pre nich vacsou atrakciou ako ta centrifuga, na ktorej sa len pred chvilou vozili. Zistil som, ze to bola jedna trieda a boli tu so svojou ucitelkou. Trosku zvlastne ze o pol osmej vecer, sa este organizuju spolocne skolske aktivity. Mali okolo 12-13 rokov. A mali nenormalne vela otazok. Skoda, ze som vedel odpovedat len na tie a tym, ktori sa pytali (vedeli pytat) po anglicky. A ked ich uz ucitelka volala a tahala prec, ze uz musia ist, tak ma prosili, aby som siel s nimi. Preco nie, aj tak som mal rovnaky smer. Jednemu z nich som sa zdal byt natolko blizky, ze ma nazval svojim „bratom“.

Ked tymto mladym ludom (myslim ich generaciu) vydrzi ta komunikativnost a zvedavost dalsich 10 rokov, bude tu uplne odlisna generacia mladych ludi. Ina od tej, co tu je teraz a ktorej predstavitelmi su napr. moji kolegovia, ktori sa absolutne nezaujimaju. Cest vynimkam, cest AIESECarom:-)

Menovky: ,