Armenia

http://peter-armenia.blogspot.com
Ahojte a vitajte na mojom blogu venovanom zážitkom z mojej stáže v Arménsku prostredníctvom študentskej organizácie AIESEC.

štvrtok, marca 29, 2007

O novych faktoch genocidy


29. 3. 2007

Nedavno nas jedna AIESECarka pozvala pozriet si dokumentarny film o Armenskej genocide do jedneho spolocenskeho centra. Dokument trval asi hodinu, pricom tam boli aj rozhovory s ludmi co to osobne zazili a prezili. Ti potom utiekli do roznych krajin. Jeden z nich bol 101 rocny dedko zijuci v Kanade, pricom v roku 1915 mal len 15 rokov. Rozpraval, ake strasne veci sa udiali, na ktore sa ani po tolkych rokoch neda zabudnut. Film sa tocil pred 6 rokmi, v roku 2001. Cize tito ludia uz s najvacsou pravdepodobnostou ani neziju. Nic nove (okrem konkretnych ukrutnosti) som sa nedozvedel. Ale potom nasledovala druha cast dokumentu – rozhovor s francuzskym historikom, ktory rozoberal rozne temy z historickeho aj sucasneho hladiska. Trvalo to dalsiu hodinu a pre mna to bolo neuveritelne nudne. Odpovedal na otazky tak zosiroka, az som aj otazku medzicasom zabudol. Ale posledne dve otazky stali za to. Tykali sa toho, preco Turci nechcu uznat Genocidu Armenskeho naroda. A ten historik uviedol nasledujuce
3 dovody
:

1. psychologicky dovod
Turci to uz prilis dlho zatlkali, aby s tym teraz vyrukovali a priznavali. Vynalozili na zatlkanie, prekrucanie a skryvanie pravdy prilis vela penazi, aby to zrazu len tak menili.

2. generacny dovod
Je tu uz uplne nova generacia Turkov, ktori boli v ramci prveho bodu vychovavani tak, ze „nebola ziadna genocida“. Jednoducho vsetky historicke materialy, knihy aj ucebnice toto vynechali, alebo to opisovali ovela miernejsie a ze to boli normalne vojnove obete. Pre nich dejiny vyzeraju inak a tak obhajuju ten svoj vyklad dejin. Tito teraz ani len nevedia co je genocida a radsej odvedu temu, ako keby sa mali dozvediet nove fakty.

3. teritorialny dovod
Keby to Turci priznali, tak by tym tiez priznali, ze zobrali armenom velku cast uzemia a museli by vracat. To, co som pisal o genocide na uzemi Turecka a Zapadneho Armenska, tak to Zapadne Armensko je teraz cele sucastou Turecka a terajsie Armensko je „len“ vychodne Armensko spred 90 rokov. Co som pisal, ze Ararat patril armensku, to ani nebolo tak davno. Nebolo to za byvalej velkej Armenskej rise este pred Turkami, ale pred 1. svetovou vojnou a dokonca aj hned po nej. Toto som pred tymto filmom vobec nevedel.

Mozno by to mohli uznat bez vracania teritorii, ale odkryli by tym dalsie otazky a bolo by to komplikovane. To, ze Armeni nic neziadaju, len uznanie, nie je az tak uplne pravda, pretoze s tureckym uznanim ide ruka v ruke aj ta uzemna otazka. A konflikt je na svete. Len neviem, aky podiel tvoria tieto dve casti (1. uznanie ako take, 2. uzemna otazka) na celku. Ci je to 50-50, alebo jedna z nich je trochu v uzadi.

Turci urcite nechcu stratit toto uzemie. Ale na druhej strane, takto to mozno beru len Turci (ze Armensku ide len o to uzemie). Armensko by urcite nebolo proti vrateniu uzemia, ale mozno by im fakt stacilo celosvetove uznanie a konecne by ich predkovia mohli „odpocivat v pokoji“. Ved sta tisice ludi ani nebolo normalne pochovanych. A to je k tomu Armensko silne krestanska krajina. Tak to treba brat.

1 Comments:

  • At štvrtok, marca 29, 2007 12:27:00 PM, Blogger Lukas Horvath said…

    po kratkom nedoborovolnom pokece s Caglou z Turecka som sa dozvedel ze v turecku je tato tema tabu a teda sa o tejto teme vobec nerozprava.
    turci si viac riesia vnutorne problemy ako vonkajsie a preto to aj tak vyzera, ze sa biju o cyprus s grekmi, maju zavrete hranice s armenskom a problemy s emigraciou obyvatelstva do nemecka.
    sucasna turecka zahranicna politika sa orientuje na vztahy so strategickymi partnermi a armensko medzi nich nepatri a teda armenska genocida nie je momentalne pre turecko prioritou a teda si budeme musiet este nejaky ten cas pockat na vyriesenie tychto problemov.

     

Zverejnenie komentára

<< Home